Handel met Hongarije stagneert

Na jaren van forse groei is de Nederlandse handel met Hongarije in 2001 gestagneerd. De Nederlandse goedereninvoer uit Hongarije daalde in 2001 met vijf procent ten opzichte van 2000, terwijl de uitvoer naar Hongarije met een procent licht steeg. De totale Nederlandse invoer steeg in dezelfde periode met een procent en de uitvoer met vier procent. Over de afgelopen vijf jaar is de invoerwaarde uit Hongarije met 235 procent gestegen en de uitvoer met 187 procent. Ter vergelijking: de totale Nederlandse invoer steeg in de afgelopen vijf jaar met 56 procent en de uitvoer met 57 procent.

Handelstekort loopt terug

Het handelstekort met Hongarije bedroeg in 2001 nog 86 miljoen euro. Dit is 78 miljoen euro minder dan een jaar eerder. Het negatief saldo op de handelsbalans met Hongarije komt vooral tot uiting in de handel van machines. Vooral in de computerhandel heeft Nederland een tekort. In 2001 bedroeg dit tekort 0,4 miljard euro. Hierbij moet worden vermeld dat Nederland als distributeur van deze goederen optreedt.

Oost-Europa

Hongarije, een van de kandidaat EU-lidstaten, is na Rusland en Polen, qua handelswaarde de derde in de rij van Oost-Europese handelspartners voor Nederland. Nederland heeft in 2001 voor 8,6 miljard euro uit Oost-Europa ingevoerd. Hiervan is vijftien procent afkomstig uit Hongarije. Van de Nederlandse uitvoerwaarde naar Oost-Europa, 9,3 miljard euro, is dertien procent naar Hongarije gegaan.

Invoer: aandeel computers ruim veertig procent

In 2001 is voor 1,3 miljard euro aan goederen uit Hongarije ingevoerd. De totale Nederlandse invoer steeg in 2001 met een procent tot 218 miljard euro. Computers (incl. onderdelen) bepalen het beeld van de invoer uit Hongarije voor een belangrijk deel (40 procent).

Invoer vanuit Hongarije

Uitvoer: meer dan de helft machines

De export naar Hongarije in 2001 bedroeg 1,2 miljard euro. De totale Nederlandse uitvoer in dat jaar is uitgekomen op een handelswaarde van 241miljard euro. De uitvoer naar Hongarije bestond in 2001 voor 54 procent uit machines.

Uitvoer naar Hongarije

Wiel Packbier

Dit artikel is het zevende in een reeks over zogenaamde opkomende markten.

Bron: StatLine