Drie op de tien inwoners van grote steden allochtonen

Niet-westerse allochtone bevolking groeit snel

Op 1 januari 2002 telde Nederland 3,0 miljoen allochtonen. Iets meer dan de helft van hen (1,6 miljoen) wordt gerekend tot de allochtonen met een niet-westerse herkomst. Deze bevolkingsgroep maakt inmiddels bijna een tiende van de totale bevolking uit en groeit relatief sterk. Terwijl het aantal inwoners van Nederland in vijf jaar tijd met ruim drie procent toenam, groeide het aantal niet-westerse allochtonen met ruim een kwart.

Naar verhouding weinig allochtonen in kleinere gemeenten

Het aandeel niet-westerse allochtonen in de totale bevolking is het hoogst in de grote gemeenten. In de vier grote steden -Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht - hebben drie op de tien inwoners een niet-westerse herkomst. In de overige gemeenten met meer dan 100 duizend inwoners is dit één op de tien, en in de kleinere gemeenten één op de twintig.

De concentratie in de grote steden is het sterkst onder de ‘traditionele’ herkomstgroepen : de Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen. Ook hun tweede generatie concentreert zich sterk in het westen van Nederland. Daarentegen zijn de meer recente immigranten – overwegend asielmigranten – gelijkmatiger over Nederland verspreid.

Vooral Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen

Ongeveer driekwart van de totale populatie niet-westerse allochtonen in de vier grote steden wordt gevormd door Surinamers, Marokkanen, Turken en Antillianen/Arubanen. Tussen de steden bestaan echter grote verschillen in de verdeling naar herkomst. In Amsterdam en Den Haag maken Surinamers ongeveer een derde uit van het totaal aantal niet-westerse allochtonen. In Utrecht is dit een zevende. De Marokkanen vormen hier met 43 procent van alle niet-westerse allochtonen veruit de grootste groep. In Den Haag en Rotterdam wonen relatief minder Marokkanen. Turken zijn veel gelijkmatiger over de vier grote steden verspreid. Hun aandeel in Amsterdam is echter relatief laag. Antillianen /Arubanen zijn het sterkst vertegenwoordigd in Rotterdam en Den Haag.

Verdeling niet-westerse allochtonen naar herkomst

Joop Garssen en Arno Sprangers

Bron: StatLine