Handel met Rusland stijgt in 2001 met een kwart

De Nederlandse invoer uit Rusland liep in 2001 op tot 3,4 miljard euro. Dat is een toename van ruim 23 procent ten opzichte van een jaar eerder. De uitvoer naar Rusland steeg met ruim 24 procent en bereikte een waarde van 2,1 miljard euro.

Handel met Rusland

In de afgelopen vijf jaar steeg de invoer uit Rusland met 162 procent, voornamelijk door de invoer van aardolie en aardolieproducten. De uitvoer naar Rusland groeide met 55 procent. Ter vergelijking: de totale Nederlandse invoer steeg in dezelfde periode met 55 procent en de uitvoer met 57 procent.

Oost-Europa

Rusland is de belangrijkste Oost-Europese handelspartner van Nederland. In 2001 heeft Nederland voor 8,6 miljard euro uit Oost-Europa ingevoerd. Hiervan is veertig procent afkomstig uit Rusland. Van de Nederlandse uitvoer naar Oost-Europa ter waarde van 9,4 miljard euro ging in 2001 bijna een kwart naar Rusland.

Invoer: vooral aardolie en aardolieproducten

Nederland importeert hoofdzakelijk aardolie en aardolieproducten uit Rusland. Bedroeg het aandeel van deze producten in 1996 nog 56 procent van de invoer, in 2001 bestaat zeventig procent van de invoer uit aardolie en aardolieproducten. In 2001 bedroeg de importwaarde 2,4 miljard euro. Voor dergelijke producten vervult de Rotterdamse haven een belangrijke distributiefunctie.

Totale invoer en invoer van aardolie en aardolieproducten uit Rusland

Uitvoer: voeding, chemie en machines

Driekwart van de uitvoer naar Rusland bestaat uit voedingsmiddelen, chemieproductenen machines. De uitvoer van deze goederen steeg met respectievelijk 12, 32 en 33 procent ten opzichte van 2000.

Tekort op de handelsbalans sinds 1999

Sinds de opdeling van de voormalige Sovjetunie in 1992 in de nieuwe deelrepublieken is er in de handel met Rusland tot en met 1998 steeds een handelsoverschot voor Nederland geweest. In 1999 was er voor het eerst een handelstekort. Door de gestegen invoer van aardolie is het tekort inmiddels opgelopen tot 1,2 miljard euro in 2001.

Wiel Packbier

Dit artikel is het zesde in een reeks over zogenaamde opkomende markten.

Bron: StatLine