Toename faillissementen zet door

In het eerste kwartaal van 2002 zijn ruim 1600 faillissementen uitgesproken. Dit is een stijging van twintig procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2001. Hiermee zet de stijgende tendens vanaf medio 1999 zich voort.

Uitgesproken faillissementen per kwartaal, 1995-2000

Grote verschillen per rechtsvorm

Bij 53 procent van de uitgesproken faillissementen gaat het om besloten vennootschappen. Het aantal van dergelijke faillissementen ligt eenderde hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Ook het aantal faillissementen bij natuurlijke personen geeft een stijging te zien, van 345 naar 406. Dit is een toename van 18 procent.

Uitgesproken faillissementen naar rechtsvorm, 1e kwartaal

Bij bedrijven en instellingen is het aantal faillissementen in het eerste kwartaal van dit jaar met 21 procent toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Meer dan zeventig procent van deze stijging vond plaats bij de besloten vennootschappen.

Verschillen tussen bedrijfstakken

De bedrijfstak delfstoffenwinning en industrie laat met een toename van 48 procent de grootste procentuele stijging zien. De bedrijfstak financiële instellingen, verhuur en zakelijke dienstverlening volgt met een toename van 43 procent. Het aantal faillissementen in de bedrijfstak horeca en in d bedrijfstak vervoer, opslag en communicatie daalde met respectievelijk 21 en 27 procent.

Grootste toename in Noord-Brabant

Negen van de twaalf provincies laten een stijging zien van het aantal uitgesproken faillissementen. De grootste procentuele stijging doet zich voor in de provincie Noord-Brabant met 56 procent. Gelderland volgt met een toename van vijftig procent.

De grootste procentuele daling (-44 procent) is te zien in Flevoland.

Het grootste aantal faillissementen is uitgesproken in Zuid-Holland. In deze provincie is het aantal faillissementen in het eerste kwartaal van 2002 op 383 uitgekomen.

Arie Eilbracht

Bron: StatLine