Tweede-Kamer verkiezingen: drie records

De uitslag van de afgelopen Tweede-Kamerverkiezing was in meerdere opzichten opmerkelijk. Drie records werden gebroken. Niet eerder werden zoveel stemmen uitgebracht, was een nieuwkomer zo groot en boekte een zittende partij zo’n grote winst.

Grootste aantal stemmen

Bij de afgelopen verkiezing zijn bijna 9,5 miljoen stemmen uitgebracht, 875 duizend méér dan in 1998. Deze stijging is deels het gevolg van een lichte toename van het aantal kiesgerechtigden (met twee procent tot iets meer dan twaalf miljoen), maar vooral van het hogere opkomstpercentage (79,1 procent, tegen 73,3 procent in 1998). Sinds de jaren tachtig zijn zulke hoge opkomstpercentages niet voorgekomen.

Opkomstpercentage Tweede-Kamerverkiezingen

Grootste nieuwkomer

De Lijst Pim Fortuyn heeft iets meer dan 1,6 miljoen stemmen vergaard, goed voor 26 zetels. De LPF is daarmee de grootste nieuwkomer ooit. Daarvóór was DS'70 recordhouder met acht zetels in 1971, eerder nog D66 met zeven zetels in 1967.

Grootste winst voor een zittende partij

Het CDA kreeg bijna 2,7 miljoen stemmen, ruim één miljoen meer dan in 1998. Dit is de grootste winst die ooit door een zittende partij is behaald. Het vorige record werd behaald door de PvdA bij de verkiezingen in 1977 (ruim 900 duizend stemmen meer dan in 1972). Het CDA is met 43 zetels in de Tweede Kamer nu de grootste partij.

Zetels in de Tweede Kamer

Verlies PvdA groot, maar geen record

Ruim 1,4 miljoen kiezers stemden op de PvdA, één miljoen minder dan in 1998. Dit is nèt niet het grootste verlies in aantal stemmen tot dusver. Dat record staat op naam van de huidige winnaar, het CDA. In 1994 behaalde deze partij ruim 1,1 miljoen stemmen minder dan bij de verkiezingen in 1989. Het aantal zetels van de PvdA is bijna gehalveerd van 45 naar 23. Dat is verreweg het laagste aantal zetels dat deze partij ooit behaald heeft. Zelfs toen de Tweede Kamer in totaal honderd zetels telde, hadden de PvdA of haar voorgangers nog meer zetels.

Dirk Koper

Bron: StatLine