Handelstekort met Japan 6 miljard euro

De handelsbalans tussen Nederland en Japan vertoont al sinds het begin van de waarneming in 1920 een tekort. Ruim driekwart eeuw geleden was dit tekort op de goederenhandelsbalans met Japan twaalf miljoen euro. In 2001 bedraagt dit tekort ruim zes miljard euro. In vergelijking met een jaar eerder is dit tekort met 800 miljoen euro gedaald, terwijl over de afgelopen vijf jaar gemeten het tekort met bijna negentig procent is gestegen.

Handel met Japan

Japan belangrijkste handelspartner in Azië

Uit geheel Azië voerde Nederland in 2001 voor 46 miljard euro in. Ons land exporteerde voor bijna zestien miljard euro naar Azië. Met een aandeel van negentien procent in de invoer en zestien procent in de uitvoer is Japan de belangrijkste Nederlandse handelspartner in Azië. Voor veel Japanse producten treedt Nederland op als distributeur binnen Europa.

Invoer daalt

De invoer uit Japan is in 2001 met vijf procent gedaald en bereikt hiermee een waarde van 8,8 miljard euro. De totale Nederlandse invoer steeg het afgelopen jaar met een half procent. Over de afgelopen vijf jaar is de invoerwaarde uit Japan met bijna tachtig procent gestegen, terwijl de totale Nederlandse invoer in dezelfde periode met 55 procent steeg.

In 2001 zijn bijna veertigduizend personenauto’s uit Japan ingevoerd. Dit zijn er 28 duizend minder dan een jaar eerder (- 42 procent). De waarde van de ingevoerde personenauto's bedroeg 350 miljoen euro.

Uitvoer neemt toe

De Nederlandse uitvoer naar Japan is in 2001 met tien procent gestegen tot een niveau van 2,6 miljard euro. Sinds 1996 is de waarde van de uitvoer met 52 procent gestegen. De totale Nederlandse uitvoer steeg in dezelfde periode met 57 procent en in het afgelopen jaar met vier procent.

Wiel Packbier

Bron: StatLine