Niet-westerse allochtonen profiteerden van gunstige arbeidsmarkt

De werkloosheid onder niet-westerse allochtonen is in 2001 afgenomen, terwijl de werkloosheid onder autochtonen gelijk is gebleven. Toch zijn niet-westerse allochtonen nog drie keer zo vaak werkloos als autochtonen. Onder hen zijn Surinamers het minst vaak werkloos.

Werkloosheid 15-64 jarigen naar herkomstgroepering, 2000-2001

Werkloosheid niet-westerse allochtonen gedaald

De werkloosheid onder niet-westerse allochtonen is in 2001 afgenomen: van hen was negen procent werkloos, terwijl dat in 2000 nog elf procent was. De werkloosheid onder autochtonen is in beide jaren drie procent. Onder westerse allochtonen is de werkloosheid in 2001 één procentpunt gedaald, tot vier procent.

Niet-westerse allochtonen hebben dus kunnen profiteren van de gunstige arbeidsmarkt. Niettemin is de werkloosheid onder deze groep nog steeds driemaal zo hoog als onder autochtonen.

Werkloosheid naar herkomstgroepering, 2001

Eerste en tweede generatie allochtonen

Onder niet-westerse allochtonen die in Nederland zijn geboren, de tweede generatie, is de werkloosheid net zo hoog als onder de niet-westerse allochtonen die in het buitenland zijn geboren. In 2001 is van beide generaties negen procent werkloos.

Alleen onder westerse allochtonen is de werkloosheid onder de eerste generatie hoger dan onder de tweede generatie. In 2001 is van de eerste generatie zes procent werkloos, tegen vier procent bij de tweede generatie. De werkloosheid onder de tweede generatie westerse allochtonen is daarmee bijna even groot als onder autochtonen.

Werkloosheid 15-64-jarige niet-westerse allochtonen, 2001

Surinamers minst vaak werkloos

Van alle niet-westerse allochtonen hebben Surinamers de laagste werkloosheid. Van hen is zes procent werkloos. Marokkanen zijn ruim anderhalf keer zo vaak werkloos. Een op de tien Marokkanen is in 2001 werkloos. Van de mensen met een Turkse en Antilliaanse/Arubaanse herkomst is acht procent werkloos.

Sabine Lucassen

Bron: StatLine