Steeds meer Duits, Braziliaans en Belgisch vlees op de Nederlandse markt

In het eerste kwartaal van 2002 is voor 526 miljoen euro vlees uit het buitenland gehaald. In de vergelijkbare periode vijf jaar eerder was dit 315 miljoen euro. Hiermee is de importwaarde van vlees en vleesproducten met tweederde toegenomen.
Vooral het Duitse, Braziliaanse en Belgische vlees raakt meer in trek bij de Nederlandse consument. Ook de invoer van vlees uit Ierland is in de periode 1997 en 2002 sterk gestegen; van elf miljoen euro in het eerste kwartaal van 1997 tot 36 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2002. Daarentegen verminderde de waarde van de vleesimport uit Argentinië met bijna veertig procent tot 6,7 miljoen euro.

In- en uitvoer vlees, 1e kwartaal

Ook uitvoer iets hoger

De uitvoerwaarde van veehouderijproducten bedraagt in het eerste kwartaal van 2002 bijna 2,7 miljard euro. Dat is iets hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Veehouderijproducten zijn een belangrijk exportartikel. Ter vergelijking: de totale exportwaarde van aardgas bedraagt in het eerste kwartaal 2002 1,8 miljard euro.

Internationale handel veehouderijproducten

Ondanks de tegenslagen in de veehouderij is zowel de invoer- als de uitvoerwaarde van veehouderijproducten de laatste vijf jaar toegenomen.
De invoerwaarde van veehouderijproducten is zelfs fors toegenomen van 3,8 miljard euro in 1996 tot 5,2 miljard euro in 2001. Deze toename is voornamelijk gerealiseerd door een forse toename van de waarde van geïmporteerd vlees.
De uitvoerwaarde van veehouderijproducten steeg van 9,8 tot 11,2 miljard euro. Deze toename is vooral tot stand gekomen door de grotere afzet van zuivelproducten. In de laatste vijf jaar is deze afzet gegroeid van 4,1 tot 5,1 miljard euro.

Cor Pierik

Bron: StatLine