Migratie in 2001 per saldo afgenomen

In 2001 kwamen 133 duizend immigranten naar Nederland. Hiermee werd het record van het voorgaande jaar geëvenaard. De totale emigratie bedroeg in 2001 ongeveer 82 duizend personen.

Voor het migratiesaldo blijkt 2001 echter geen piekjaar te zijn geweest. Het saldo van immi- en emigratie bedroeg namelijk 51 duizend personen, 3 duizend minder dan in 2000.

Vooral niet-westerse landen dragen bij aan saldo

De immigratie van mensen geboren in westerse landen bedroeg in 2001 ongeveer 68 duizend personen. Met 63 duizend personen bleef de emigratie hierbij niet ver achter.

Immigratie naar geboorteland

Het aantal immigranten uit niet-westerse landen lag in 2001 met 65 duizend in dezelfde orde van grootte. Het aantal emigranten was met 19 duizend echter veel lager. Het positieve migratiesaldo komt dan ook voor het grootste deel (46 duizend) voor rekening van mensen geboren in niet-westerse landen.

Emigratie naar geboorteland

Toename immigratie vooral door asiel- en volgmigratie

De recente stijging van de immigratie deed zich vooral voor bij Aziaten, Afrikanen en Oost-Europeanen. Dit zijn meest asielmigranten en volgmigranten (wegens gezinshereniging en gezinsvorming).
De immigratie uit de EU-landen, de Verenigde Staten en Japan is de laatste jaren nauwelijks toegenomen. Mensen uit deze landen immigreren meestal vanwege een baan. De krapte op de arbeidsmarkt leidt dus nauwelijks tot meer immigratie.

Antillen, Turkije, Marokko en Afghanistan

Relatief grote aantallen immigranten komen in 2001 van de Nederlandse Antillen of Aruba (8,3 duizend), Turkije (6,0 duizend), Marokko (5,2 duizend) en Afghanistan (4,4 duizend). Uit Turkije en Marokko komen voornamelijk huwelijksmigranten en gezinsherenigers, uit Afghanistan vooral vluchtelingen.

Sterke toename immigratie uit voormalige Sovjet-Unie

Het aantal immigranten geboren in de voormalige Sovjet-Unie is de laatste jaren opvallend hoog. In 2000 en 2001 ging het om ruim 6 duizend personen, waaronder veel asielmigranten. In 1999 was het aantal nog maar half zo groot.

Arno Sprangers en Joop Garssen

Bron: StatLine (Bevolking: maand- en jaarcijfers).