Handelstekort met Zuid-Korea een miljard euro

In 2001 vertoonde de handelsbalans tussen Nederland en Zuid-Korea een tekort van ruim een miljard euro. Dit tekort wordt voornamelijk veroorzaakt door de enorme vlucht die de invoer van computers uit Zuid-Korea heeft genomen. Het overschot op de totale Nederlandse handelsbalans is in de afgelopen vijf jaar overigens met 77 procent gestegen.

Handel met Zuid-Korea

Invoer: bijna helft computers

De Nederlandse invoer uit Zuid-Korea is in 2001 in vergelijking met het jaar daarvoor met drie procent gestegen tot een niveau van ruim twee miljard euro. De totale Nederlands invoer steeg in dezelfde periode met een half procent.

Over de afgelopen vijf jaar is de invoerwaarde uit Zuid-Korea bijna verdrievoudigd. De totale invoer steeg in dezelfde periode met 55 procent.

Uitvoer: groei in de afgelopen vijf jaar

De Nederlandse export naar Zuid-Korea is de afgelopen vijf jaar met 33 procent gegroeid tot een waarde van 1,1 miljard euro in 2001. In vergelijking met het jaar daarvoor is de uitvoer echter met zeven procent in waarde gedaald.

De totale Nederlandse uitvoer steeg in de afgelopen vijf jaar met 57 procent en in 2001 met vier procent.

MKZ-virus

In Zuid-Korea heeft het MKZ-virus inmiddels ook toegeslagen. Dit heeft echter nauwelijks invloed op de handel met dit land. Nederland importeerde in 2001 voor bijna 6 miljoen euro aan voeding uit Zuid-Korea, waarvan slechts 1,6 miljoen euro betrekking had op varkensvlees. De rest van de ingevoerde voeding bestaat voornamelijk uit vis.

Wiel Packbier

Dit artikel is het vijfde in een reeks over zogenaamde opkomende markten.

Bron: StatLine