Afzetprijzen industrie in april gestegen

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie zijn in april 2002 gestegen. Vergeleken met maart ligt het prijsniveau 1,3 procent hoger. Voor industriële producten die op de binnenlandse markt zijn afgezet, is 1,2 procent meer aan de afnemers in rekening gebracht. De prijzen van geëxporteerde producten zijn in april gemiddeld met 1,4 procent gestegen.

De producenten van industriële producten hebben in april nagenoeg evenveel betaald voor de ingekochte grondstoffen en halffabrikaten als in maart. Voor zowel de geïmporteerde als op de Nederlandse markt aangeschafte grondstoffen en halffabrikaten lag het prijsniveau iets lager (-0,2 procent).

Producentenprijzen afzet en verbruik industrie

Hoewel de afzetprijzen gedurende de laatste vier maanden zijn gestegen, liggen ze evenals de verbruikscijfers nog steeds op een lager niveau dan in april 2001.

In april 2002 ligt het prijsniveau van de verkochte producten 2,2 procent lager dan in april 2001. De in april 2002 verbruikte grondstoffen en halffabrikaten zijn 4,2 procent goedkoper dan in april 2001.

Gerard Taal

Bron: StatLine