Handelstekort met China stijgt tot ruim 7,5 miljard euro

De handel in goederen tussen China en Nederland is in de afgelopen 5 jaar fors gestegen. Vooral de invoer van computers groeide spectaculair. Het handelstekort met China is in 2001 opgelopen tot ruim 7,5 miljard euro.

Invoer méér dan verviervoudigd

De explosieve groei van de handel met China heeft voornamelijk betrekking op de invoer. In de afgelopen 5 jaar is de totale invoerwaarde van goederen uit China méér dan verviervoudigd, terwijl de totale invoer van Nederland in die periode met 55% steeg. In 2001 zijn voor bijna 9 miljard euro goederen uit China ingevoerd, precies 4% van de totale Nederlandse invoer. In 2000 bedroeg dit aandeel nog 3,2%.

Handel met China 1996-2001

Invoerpakket

De samenstelling van het totale importpakket is sterk veranderd. Het invoerpakket verschuift naar meer hoogwaardige productcategorieën. Computers, onderdelen van computers, telecommunicatie-apparatuur, consumentenelektronica en andere kantoormachines staan bovenaan de lijst met de meest ingevoerde producten.

Invoer uit China 1996

De verdubbeling van het aandeel van computers en andere elektronica in de laatste 5 jaar is ten koste gegaan van het aandeel van alle andere productcategorieën. Met name het aandeel van de traditioneel sterke textielsector is in die periode bijna gehalveerd. Ook het agrarische aandeel in het invoerpakket is sterk afgenomen. Toch is in absolute zin de waarde van de invoer uit China bij alle productgroepen toegenomen.

Invoer uit China 2001

Chinees verbod op Nederlandse uitvoer

In april jongstleden heeft China een algeheel verbod afgekondigd op de invoer van dierlijke producten uit Nederland. In 2001 voerde Nederland voor 26 miljoen euro aan vlees- en zuivelproducten naar China uit, dat is overigens minder dan een half procent van de totale Nederlandse uitvoer van deze producten. In 2001 daalde de export van vleesproducten naar China met meer dan 11 miljoen euro ten opzichte van 2000. Een groot gedeelte van die daling werd veroorzaakt doordat China toen de grenzen sloot voor de Nederlandse import in verband met de mond- en klauwzeercrisis in ons land.

Wiel Packbier

Dit artikel is het tweede in een reeks over zogenaamde opkomende markten.

Bron: StatLine