Fatale valpartijen vooral bij ouderen

In 2000 zijn in Nederland ruim 140 duizend personen overleden. Van hen stierven er bijna 2200 als gevolg van een ongeval in de privé-sfeer. Het gaat dan met name om ouderen die overlijden na een valpartij. Verdrinking en overdosis komen minder vaak voor.

Helft privé-ongevallen bij 80-plussers

Meer dan de helft van deze overledenen door een privé-ongeval is tachtig jaar of ouder. Bijna een kwart is in de zeventig. Vrouwen zijn vaker dan mannen slachtoffer van een dodelijk ongeval in de privé-sfeer. Dit geldt met name voor de 80-plussers. Bij de 20- tot 50-jarigen zijn de mannen sterk in de meerderheid.

Overledenen door een privé-ongeval naar leeftijd, 2000

Dat er meer vrouwen van tachtig jaar of ouder overlijden door een privé-ongeval heeft te maken met de samenstelling van de bevolking. Er zijn veel meer vrouwen van boven de tachtig dan mannen. Wanneer we het aantal overledenen berekenen per honderdduizend mannen en vrouwen verdwijnen bij de 80-plussers de verschillen naar geslacht.

Vooral valpartijen

Bijna driekwart van de privé-ongevallen is het gevolg van een valpartij. Op de tweede plaats staat verstikking, gevolgd door verdrinking en overdosis. Mannen overlijden aanzienlijk minder vaak dan vrouwen door een valpartij. Ze komen vaker om het leven door een overdosis of verdrinking.

Overledenen door een privé-ongeval naar oorzaak, 2000

Een valpartij blijkt bij personen van veertig jaar of ouder het meest voorkomende dodelijke privé-ongeval te zijn. Onder de twintig jaar is dat verdrinking. Tussen de twintig en veertig jaar is overdosis de belangrijkste oorzaak.

Ingeborg Keij

Bron: StatLine