Woningwaarde stijgt fors

Begin 2001 bedroeg de gemiddelde woningwaarde volgens de Wet Waardering Onroerende Zaken (Wet WOZ) 133 duizend euro. Voor de woningwaarde 2001 is voor het eerst uitgegaan van waardepeildatum 1 januari 1999. Ten opzichte van de vorige waardepeildatum 1 januari 1995 is de gemiddelde woningwaarde fors gestegen. De nieuwe WOZ-taxaties, van belang voor onder meer de inkomstenbelasting en de onroerende zaakbelasting, liggen gemiddeld 66 procent hoger.

Gemiddelde woningwaarde per provincie, 1 januari 2001

WOZ-waarde in Noord-Holland het meest gestegen

In de provincie Utrecht is in 2001 de gemiddelde WOZ-waarde 163 duizend euro. Dit is het hoogst van alle provincies. In de provincie Groningen is de gemiddelde WOZ-waarde het laagst: 87 duizend euro. De stijging van de WOZ-waarde is het grootst in Noord-Holland. De gemiddelde waarde nam daar met 82 procent toe tot 144 duizend euro. In de provincie Zeeland was de stijging het kleinst, 42 procent.

Gemiddelde woningwaarde per gemeente, 1 januari 2001
(waardepeildatum 1999)

Ontwikkeling WOZ-waarde per gemeente

In 21 gemeenten is de gemiddelde WOZ-waarde meer dan verdubbeld ten opzichte van de vorige waardepeildatum. In de gemeente Lith (Noord-Brabant) nam de gemiddelde WOZ-waarde het meeste toe: 145 procent. In de gemeente Oostburg (Zeeuws-Vlaanderen) was de toename van de gemiddelde WOZ-waarde het minst met 23 procent.

Ook zijn de verschillen van de gemiddelde WOZ-waarde per gemeente groot. In vijf gemeenten zijn de woningen gemiddeld meer dan 300 duizend euro waard. In Blaricum en Bloemendaal bedraagt die waarde 372 duizend euro, in Laren 371, in Wassenaar 335 en in Rozendaal (Gelderland) 322.

In negen gemeenten is de gemiddelde WOZ-waarde minder dan 80 duizend euro. In Reiderland (Groningen) zijn de waarden van de woningen gemiddeld het laagst getaxeerd: 70 duizend euro. De andere acht gemeenten zijn Leeuwarden, in de provincie Groningen de gemeenten Appingedam, Delfzijl, Eemsmond, Pekela en Groningen, en in Zeeland de gemeenten Sas van Gent en Oostburg.

Cees Steijn

Bron: StatLine