Drinkwaterproductie stabiliseert

In 2001 is de hoeveelheid drinkwater die in Nederland door de waterleidingbedrijven is geproduceerd, vrijwel gelijk gebleven op 1184 miljoen m3. Deze hoeveelheid is vergelijkbaar met een regenbui van ruim 28 millimeter over Nederland oftewel 28,5 liter per vierkante meter. Op dit niveau stabiliseert de drinkwaterproductie, een trend die is begonnen in het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw. Blijkbaar worden de bevolkingstoename en de economische groei geheel gecompenseerd door een lager verbruik per hoeveelheid product en een lager verbruik per hoofd van de bevolking.

Minder grondwater

Drinkwater wordt gewonnen uit grondwater en oppervlaktewater. Dit laatste kan op twee manieren worden verwerkt: directe zuivering tot drinkwater, en infiltratie in de bodem waarna het wordt opgepompt en gezuiverd. De laatste jaren vindt er een langzame verschuiving plaats van grondwater naar oppervlaktewater. Ook deze trend zette in 2001 door.

De hoeveelheid gewonnen grondwater in 2001 is ongeveer 4,5 miljoen m3 lager dan in het jaar daarvoor en omvat nu 741 miljoen m3. Drinkwater uit grondwater maakt daarmee nog steeds 63% uit van het totaal door de waterleidingbedrijven geproduceerde drinkwater. In de jaren 1980/1995 schommelde dit percentage rond de 66.

Naast drinkwater produceren de waterleidingbedrijven ook het zogenaamde halffiltraat. Dit is oppervlaktewater dat gedeeltelijk is gezuiverd, geschikt voor industrieel gebruik maar niet voor drinkwater. In 2001 bedroeg de hoeveelheid hiervan 73 miljoen m3.
Voorts is 12 miljoen m3 leidingwater afgeleverd door niet-waterleidingbedrijven. Dit cijfer omvat ook de aanvoer vanuit en afvoer naar het buitenland.

Drinkwaterproductie, 1950-2001

Regionale verschillen

De vermindering van de winning van grondwater in 2001 is voornamelijk een gevolg van de vermindering van de waterproductie in de provincie Gelderland, waar uitsluitend grondwater wordt verwerkt (-5,6 miljoen m3). Vanuit Zeeland is voor ongeveer 3 miljoen m3 drinkwater geëxporteerd. In de provincie Limburg stijgt de hoeveelheid drinkwater die door niet-waterleidingbedrijven of uit het buitenland is aangevoerd in 2001 behoorlijk, van 4,1 tot 6,7 miljoen m3.  Het totale verbruik in deze provincie is 76 miljoen m3 .

Drinkwaterproductie

Leendert Pleijsier

Bron: StatLine