Handel met Marokko floreert

In vijf jaar tijd heeft de handel met Marokko zich voorspoedig ontwikkeld. De waarde van de invoer is met ruim de helft gestegen en de waarde van de export naar dit Noord-Afrikaanse land nam met tweederde toe. De afgelopen vijf jaar is het overschot op de handelsbalans dan ook meer dan verdubbeld tot zeventig miljoen euro in 2001.

Nederlandse handel met Marokko

Kleding belangrijkste importproduct

In 1996 voerde Nederland voor 138 miljoen euro aan goederen in uit Marokko. In 2001 is dit met meer dan de helft gestegen tot een waarde van 210 miljoen euro. Dat komt neer op negen procent van de invoer uit Noord-Afrika die in 2001 2,4 miljard euro bedroeg. De belangrijkste importproducten uit Marokko zijn kleding, voeding (met name fruit) en anorganische chemische producten. In procenten uitgedrukt maakten deze producten in 2001 respectievelijk 29, 19, en 16 procent uit van de totale Nederlandse invoer uit Marokko.

Export stijgt met tweederde

De waarde van de Nederlandse uitvoer naar Marokko is in vijf jaar tijd met 64 procent gestegen tot een niveau van 280 miljoen euro. Bij de uitvoer is het aandeel van Marokko in het totaal van de Nederlandse export naar Noord-Afrika aanzienlijk groter dan bij de invoer. Bijna een kwart van de 1,3 miljard euro die Nederland uitvoert naar Noord-Afrika gaat naar Marokko.

Wiel Packbier

Bron: StatLine