Tuinbouw exporteert voor 15,2 miljard euro

De exportwaarde van tuinbouwproducten bedraagt in 2001 15,2 miljard euro. Dat is eenderde meer dan in 1996 toen de tuinbouwsector voor 11,4 miljard euro exporteerde.
De tuinbouw is hiermee een van de belangrijkste exportsectoren. In 2001 is de sector goed voor ruim zes procent van de totale exportwaarde. De invoerwaarde van tuinbouwproducten is in de afgelopen vijf jaar met bijna een kwart gestegen tot 6,2 miljard euro. Met ruim negen miljard euro meer uitvoer dan invoer, draagt de sector bovendien in grote mate bij aan het totale Nederlandse handelsoverschot van 23,7 miljard euro.

Handel tuinbouwproducten

Tuinbouw: belangrijke exportsector

De totale exportwaarde van 15,2 miljard euro is ruim twee keer zo groot als de exportwaarde van aard- en industriegas, die in 2001 net onder de zeven miljard euro bleef steken. De uitvoer van tuinbouwproducten overtreft in waarde eveneens fors de uitvoer van veehouderijproducten. De waarde van die laatste ligt in 2001 op 11,2 miljard euro.
Vijf jaar geleden waren deze verschillen nog een stuk kleiner. De tuinbouwsector exporteerde toen voor 11,4 miljard euro en in de veehouderijsector werd voor een kleine 10 miljard euro aan het buitenland verkocht.

Uitvoerwaarde tuinbouwproducten

Invoer vooral groenten en fruit

Ook de invoer van tuinbouwproducten ligt met 6,1 miljard euro hoger dan de invoerwaarde van veehouderijproducten. In 2001 is er voor 5,1 miljard euro aan veehouderijproducten Nederland binnengekomen. Vijf jaar terug was dit verschil ook precies een miljard euro, maar toen lagen deze invoerwaarden met 4,9 respectievelijk 3,9 miljard euro op een iets lager niveau. De belangrijkste geïmporteerde tuinbouwproducten zijn groenten en fruit met een waarde van in totaal 4,6 miljard euro.

Wiel Packbier