Sierteelt steeds belangrijker in landbouw

In 2001 is het aandeel van de tuinbouw in de totale agrarische productie bijna 38 procent. In 1996 was dat amper eenderde deel. Door deze groei is de economische omvang van de tuinbouw inmiddels groter dan die van de rundveehouderij.

Aandeel tuinbouwsectoren in totale agrarische productie

Sierteelt, glascultuur en open grond

In de tuinbouw neemt vooral de sierteelt toe. Deze teelt in kassen én de teelt van bloembollen en andere planten samen zijn momenteel goed voor een kwart van de agrarische omvang in ons land. In 1996 was dat nog twintig procent.

De sierteelt onder glas - rozen, andere snijbloemen en planten – is de afgelopen vijf jaar  met zestien procent gegroeid tot een zevende deel van de totale agrarische activiteit. Dat is meer dan de economische omvang van de totale akkerbouw, terwijl akkerbouwers honderd keer meer landbouwgrond in gebruik hebben.

Ook in de open grond neemt de teelt van siergewassen toe. Dit in tegenstelling tot de teelt van groenten en fruit. In de vollegrondsteelt is de economische betekenis van sierteelt bijna drie keer groter dan die van groenten en fruit. In 1996 was de economische omvang van siergewassen ruim de helft groter dan de voedingstuinbouw. Vooral de teelt van tulpen, sierheesters, laanbomen en tuinplanten breidde uit.

Folkert van der Werf

Bron en meer tuinbouwcijfers: StatLine