Handel met Brazilië groeit fors

In vijf jaar tijd is de waarde van de invoer vanuit Brazilië naar Nederland verdubbeld en steeg de waarde van de export naar dit Zuid-Amerikaanse land met een derde. Het bestaande handelstekort met Brazilië is dan ook fors gestegen.

Nederlandse handel met Brazilië

0938g1.gif (4707 bytes)

Invoerwaarde bijna verdubbeld

In 1996 voerde Nederland voor 1,3 miljard euro aan goederen in uit Brazilië. In 2001 is dit bijna verdubbeld tot een waarde van 2,5 miljard euro. Brazilië is daarmee de belangrijkste handelspartner van Nederland in Midden- en Zuid-Amerika. Uit Midden- en Zuid-Amerika importeerde Nederland in 2001 voor 6,5 miljard euro. Dat betekent dat 39 procent van de totale invoer uit Midden- en Zuid-Amerika op Brazilië betrekking heeft. Het belangrijkste importproduct is voeding.

Export stijgt met een derde

Ook voor wat betreft de uitvoer is Brazilië de belangrijkste handelspartner voor Nederland in Midden- en Zuid-Amerika. In 2001 ging ruim een kwart van de export naar dit continent naar Brazilië.

De Nederlandse export naar Brazilië steeg de afgelopen jaren minder snel dan de invoer uit dat land. Werd er in 1996 voor 0,6 miljard euro uitgevoerd, in 2001 bedroeg de uitvoer naar Brazilië 0,8 miljard euro. Dit is een stijging van 32 procent.

Wiel Packbier

Bron: StatLine