Hoe groot is Nederland in het eurogebied?

Sinds 1 januari 2002 zijn de valuta van de twaalf landen van de Economische en Monetaire Unie vervangen door de euro. Binnen dit nieuwe eurogebied is Nederland qua oppervlakte een van de kleinste landen. Wat bevolkingsomvang betreft komt ons land echter direct na Duitsland, Italië, Frankrijk en Spanje. Dat geldt ook voor de omvang van de Nederlandse economie. Per inwoner is het bruto binnenlands product alleen hoger in Luxemburg en Ierland. Opvallend is het verhoudingsgewijs geringe aantal werklozen in ons land.

Nederland binnen het eurogebied

0897g1.gif (3945 bytes)

Het eurogebied versus de VS en Japan

In de twaalf Emu-landen wonen 304 miljoen mensen, vijf procent van de wereldbevolking. Dat is meer dan in de Verenigde Staten en Japan, waar respectievelijk 285 miljoen en 127 miljoen mensen wonen. De oppervlakte van het eurogebied beslaat slechts twee procent van die van de hele wereld en ongeveer een kwart van die van de Verenigde Staten. Het eurogebied is daarentegen ruim zes keer zo groot als Japan, dat verreweg het dichtstbevolkt is.

Wereldbevolking

0897g2.gif (3688 bytes)

De drie omvangrijke economieën zijn goed voor bijna de helft van de wereldproductie. Van deze drie heeft de Verenigde Staten de grootste economie. De economie van de twaalf landen in Europa is bijna twee keer zo groot als die van Japan.

Wereldeconomie

0897g3.gif (3876 bytes)

Ivo Gorissen