Sociale diensten hebben nog ruim 2 miljard gulden tegoed

De sociale diensten hadden in juni 2001 een totaal van bijna 2,3 miljard gulden aan vorderingen uitstaan. Het gaat hierbij om een half miljoen vorderingen, waarvan ruim negentig procent vorderingen op (ex-)bijstandsontvangers. Dit blijkt uit de eerste uitkomsten van de nieuwe Bijstandsdebiteurenstatistiek van het CBS.

Aantal vorderingen sociale diensten naar soort, juni 2001

Aantal vorderingen sociale diensten naar soort, juni 2001

Ten onrechte verleende bijstand

In meer dan de helft van de gevallen gaat het om terugvordering van onterecht verleende bijstand. Hiervan is sprake in geval van fraude of in situaties waarin achteraf alsnog inkomsten zijn ontvangen over de periode waarover bijstand is verleend. De sociale dienst kan echter ook per abuis teveel bijstand hebben betaald.

Ruim een kwart van de vorderingen heeft betrekking op geldleningen. Acht procent van de aanspraken is het gevolg van een verhaalsprocedure. Dit gaat veelal om de situatie waarin een deel van de bijstandsuitkering wordt verhaald op de (ex)-partner van de bijstandsgerechtigde. Vier procent van de vorderingen is ontstaan doordat de sociale dienst een boete of maatregel heeft opgelegd aan een bijstandsontvanger. Elf procent van de vorderingen heeft betrekking op overige aanspraken.

Gemiddeld uitstaand bedrag naar soort vordering, juni 2001

Gemiddeld uitstaand bedrag naar soort vordering, juni 2001

Geldlening en verhaal

De hoogste gemiddelde uitstaande bedragen, bijna zesduizend gulden, zijn leningen en ‘verhaalsvorderingen’. Het hoge gemiddelde bedrag van laatstgenoemde vordering is het gevolg van een maandelijks toenemende schuld door betalingsachterstanden. Het uitstaande boetebedrag is relatief klein. Bedacht moet worden dat het hier in geval van fraude uitsluitend om de bijbehorende boete gaat. De ten onrechte verleende bijstand wordt apart teruggevorderd.

Cees van der Vlis