Snelle stijging cao-lonen

In de loop van dit jaar zijn de cao-lonen snel gestegen. In de zomermaanden was de stijging al opgelopen tot vijf procent. Dat is het hoogste niveau sinds 1982. Na de zomer komen de cijfers iets lager uit. Gemiddeld zijn de cao-lonen in 2001 tot dusver 4,6 procent gestegen.

Cao-loonontwikkeling per jaar

0883g1.gif (4621 bytes)

Meer bijzondere beloningen

In oktober 2001 ligt het gemiddelde cao-loon per uur (inclusief bijzondere beloningen) 4,8 procent boven dat in oktober 2000. Opvallend is de toename van de bijzondere beloningen, die tot een loonstijging van gemiddeld 0,5 procent leidt. Exclusief bijzondere beloningen is de loonstijging 4,3 procent. In verschillende cao’s, vooral in de gesubsidieerde sector en bij de overheid,  zijn dit jaar afspraken gemaakt over het verhogen van de eindejaarsuitkeringen en de opbouw van een dertiende maand.

Cao-loonmutatie per cao-sector, oktober 2001

0883g2.gif (5664 bytes)

Gesubsidieerde sector koploper

In de gesubsidieerde sector zijn de cao-lonen het meest gestegen. Het uurloon inclusief bijzondere beloningen ligt hier in oktober 5,4 procent boven dat van oktober 2000. Deze stijging is voor een groot deel veroorzaakt door bijzondere beloningen. Ook in de bedrijfstak zakelijke dienstverlening wordt een grote stijging gemeten. De oorzaak hiervan is een verandering in het salarissysteem van uitzendkrachten. Deze stijging werkt ook door in de uitkomsten voor het totaal van alle cao’s. Zonder de cao’s in de bedrijfsklasse uitzendbureaus zou de totale cao-loonstijging 4,4 procent bedragen in plaats de huidige 4,8 procent. De loonstijging is het laagst bij de overheid, waar de stijging in oktober 4,4 procent bedraagt.

Cao-loonontwikkeling gecorrigeerd voor inflatie

0883g3.gif (5601 bytes)

Cao-lonen en inflatie

De cao-loonstijging is in de loop van dit jaar zo sterk dat de stijgingen van 1992 inmiddels overtroffen zijn. De reële loonontwikkeling, waarbij de cao-loonontwikkeling gecorrigeerd is voor inflatie, is nu echter minder hoog. In vergelijking met 1998-1999 is de reële loonontwikkeling bovendien al weer gedaald.

Han van den Berg