Waar wonen niet-westerse allochtonen in Nederland?

In 2001 telt Nederland 1,5 miljoen niet-westerse allochtonen. Vergeleken met 1998 is hun percentage binnen de totale bevolking gestegen met 1,1 procentpunt tot 9,3 procent.

Amsterdam spant de kroon

De ruimtelijke spreiding over Nederland is zeer ongelijk. In de vier grote steden wonen relatief de meeste niet-westerse allochtonen. Amsterdam spant de kroon: bijna eenderde van de Amsterdammers behoort tot de niet- westerse allochtonen. Maar niet alleen de verdeling tussen de gemeenten is ongelijk.

Toptien gemeenten met hoogste aandeel niet-westerse allochtonen, 1 januari 2000

0877g2.gif (5006 bytes)

Spreiding binnen de gemeente

Er bestaan ook sterke verschillen in de spreiding van niet-westerse allochtonen binnen de gemeentegrenzen. Deze binnengemeentelijke concentratie wordt gemeten via de zogenaamde segregatie-index.

Segregatie van niet-westerse allochtonen in de vier grote steden, 1 januari 2000

0877g3.gif (4471 bytes)

In sommige gemeente wonen allochtonen vrijwel uitsluitend in bepaalde wijken. Vooral in Den Haag is er een groot verschil tussen een aantal wijken met een hoog percentage allochtonen en andere stadsdelen met juist een heel laag percentage. Ook in Ede en Leeuwarden, steden met relatief weinig allochtonen, wonen allochtonen dicht bij elkaar in bepaalde buurten, terwijl in de overige stadsdelen bijna geen allochtonen wonen.

In Utrecht en Amsterdam wonen niet-westerse allochtonen meer gespreid dan in Rotterdam en Den Haag. In Almere, een gemeente met relatief veel niet-westerse allochtonen, wonen de allochtonen redelijk verspreid over de gemeente.

Mila van Huis