Melkgeitenhouderij in opkomst

Terwijl het aantal boeren dat stopt jaarlijks toeneemt, blijft het aantal bedrijven met melkgeiten stijgen. Tussen 1 april 2000 en 1 april 2001 is het aantal boeren dat melkgeiten houdt met enkele tientallen toegenomen tot 865. Het aantal melkgeiten steeg in diezelfde periode zelfs met bijna twintig procent tot 116 duizend dieren. In 1993 waren dit er nog geen 35 duizend.

Melkgeiten en melkgeitenhouderijen

0865g1.gif (5606 bytes)

Groeisector in de landbouw

De melkgeitenhouderij is een van de weinige sectoren in de landbouw waar groei in zit. Het gaat op de driehonderd grootste geitenbedrijven al lang niet meer om een hobby. Op deze bedrijven lopen gemiddeld 360 melkgeiten rond. De hoeveelheid melk die deze bedrijven produceren kan zich goed meten met die van een doorsnee melkkoeienbedrijf van grofweg vijftig melkkoeien.

De melkgeit wint aan populariteit doordat de vraag naar zuivelproducten uit geitenmelk groeit. Dat laatste heeft wellicht ook te maken met de toename van enkele koemelkallergieën, waardoor meer consumenten aangewezen zijn op geitenmelkproducten.

Verreweg de meeste boeren die in het laatste jaar zijn overgeschakeld op melkgeiten wonen in Friesland (+16), Gelderland (+16) of Utrecht (+13). Overigens huisvest Noord-Brabant nog steeds de meeste melkgeiten. In deze provincie bevindt zich bijna veertig procent van de Nederlandse melkgeiten.

Cor Pierik