Forse stijging aantal faillissementen

In het eerste halfjaar van 2001 zijn meer dan 2 700 faillissementen uitgesproken. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is dit een stijging van 35 procent. Hiermee zet de stijgende tendens sedert medio 1999 zich voort.

Uitgesproken faillissementen

Uitgesproken faillisementen

Grote verschillen per rechtsvorm en bedrijfstak

De bovengenoemde stijging is niet voor alle rechtsvormen gelijk. Het aantal faillissementen bij particulieren bedraagt in het eerste halfjaar van dit jaar zevenhonderd. Dit aantal is driekwart hoger dan in het eerste halfjaar van vorig jaar. De toename wordt voor een groot deel veroorzaakt doordat bij vierhonderd personen de al lopende wettelijke schuldsaneringsregeling alsnog is omgezet in een faillissement.

Het aantal faillissementen bij bedrijven en instellingen is met een kwart toegenomen in vergelijking met het eerste halfjaar van vorig jaar. De toename doet zich met name voor bij vennootschappen van 1190 naar 1551 (plus dertig procent). Bij de categorie eenmanszaken is de stijging met 11 procent het laagst.

Uitgesproken faillissementen naar rechtsvorm eerste halfjaar

Uitgesproken faillisementen naar rechtsvorm eerste halfjaar

In de meeste bedrijfstakken stijgt het aantal faillissementen, waarbij de de grootste stijging (76%) zich voordoet in de bedrijfstak ‘Financiële instellingen, verhuur en zakelijke dienstverlening’.

Bill Swaager