Aantal bestelwagens fors toegenomen

De afgelopen vijf jaar is het aantal bestelwagens met 44 procent toegenomen tot ruim 750 duizend stuks. Met name het aantal kleinere bestelwagens is explosief gegroeid.

Veel kleine bestelwagens

In vijf jaar tijd steeg het aantal bestelwagens met een laadvermogen tussen de zeshonderd en achthonderd kilo met 150 procent. Voor bestelwagens met laadvermogens tussen de achthonderd en duizend kilo was dat 75 procent. Deze categorieën tezamen vormen bijna de helft van alle bestelwagens. In 1986 had nog veertig procent van alle bestelwagens een laadvermogen van onder de zeshonderd kilo. Dit percentage is inmiddels gezakt naar 25 procent.

Groei bestelwagens per laadvermogen

0843g1.gif (5593 bytes)

De keuze voor de krachtbron toont ook een opmerkelijke verschuiving. Vijftien jaar geleden reden er evenveel bestelwagens met diesel- als benzinemotoren rond. Nu zijn negen van de tien bestelwagens voorzien van een dieselmotor.

Ed. van Gelder