Minder mensen worden Nederlander

In 2000 zijn bijna 46 000 personen tot Nederlander genaturaliseerd, 12 000 minder dan het jaar ervoor. In 1996 verkregen nog bijna 80 000 mensen door naturalisatie de Nederlandse nationaliteit.

Vooral het aantal Turken dat zich tot Nederlander liet naturaliseren, is in deze vijf jaar sterk teruggelopen. Verkregen in 1996 nog bijna 30 000 Turken de Nederlandse nationaliteit, vorig jaar waren dat er nog geen 4 000.

Het aantal genaturaliseerde Marokkanen schommelt tussen 10 000 en 15 000. Marokkanen vormen daarmee bij de naturalisaties de grootste groep. In 2000 was bij een kwart van de naturalisaties een Marokkaan de nieuwe Nederlander.

Dit verschil tussen Turken en Marokkanen komt waarschijnlijk door verschillen in de Turkse en Marokkaanse wetgeving. Sinds 1997 moet men namelijk volgens de Nederlandse wet bij naturalisatie afstand doen van de oorspronkelijke nationaliteit. Volgens de Marokkaanse wetgeving kan dit echter niet. Marokkanen mogen daarom bij naturalisatie de Marokkaanse nationaliteit behouden. Turken daarentegen verliezen de Turkse nationaliteit wanneer ze zich tot Nederlander laten naturaliseren.

Naturalisaties naar nationaliteit

0809g1.gif (5368 bytes)

Het Nederlanderschap kan worden verleend aan niet-Nederlanders die daarom verzoeken en die meerderjarig zijn. De verzoeker moet aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet hij ten minste vijf jaren (drie als hij getrouwd is of samenwoont met een Nederlander) onmiddellijk voorafgaand aan het verzoek in Nederland, de Nederlandse Antillen of Aruba hebben gewoond en als ingeburgerd worden beschouwd in de Nederlandse, de Nederlands-Antilliaanse of Arubaanse samenleving.

Een minderjarig kind deelt in de naturalisatie van de ouder(s). Als het kind 12 jaar of ouder is, heeft het daarin inspraak. Wil het kind niet worden genaturaliseerd, dan zal dat ook niet gebeuren.

Ron Tas