Meer opleidingen in bedrijfsleven

Vier van de tien werknemers in het bedrijfsleven hebben in 1999 één of meer bedrijfsopleidingen gevolgd. Dat zijn anderhalf miljoen werknemers. Zes jaar eerder volgde nog slechts een kwart van de werknemers een bedrijfsopleiding.

Mannen gaan iets vaker op cursus dan vrouwen. Van de mannen heeft 44% een bedrijfsopleiding gevolgd in 1999, van de vrouwen 35%.

De particuliere sector heeft in 1999 in totaal 6,8 miljard gulden (3 miljard euro) aan het opleiden van werknemers uitgegeven. Dat is bijna 1800 gulden (ruim 800 euro) per werknemer.

Vooral technische cursussen

Ongeveer 17% van alle opleidingsuren is in 1999 gaan zitten in cursussen op het gebied van techniek, bouw en productie, zoals metaalbewerking, meubels maken en telecommunicatie. Verder besteden werknemers 16% van de opleidingstijd aan cursussen op het terrein van boekhouding en financiën. Met 15% van de opleidingsuren is ook informatica vaak onderwerp van bedrijfsopleidingen.

Uren bedrijfsopleiding, 1999

0796g1.gif (5109 bytes)

Er zijn verschillen tussen bedrijfstakken. Bij de financiële instellingen werd tweederde van de opleidingsuren aan boekhoud- of financiële cursussen besteed. In de handel zijn de meeste uren – 30% van het totaal – gestoken in verkoop- en marketingcursussen.

Werknemers in de industrie en bouwnijverheid besteden ruim eenderde van de opleidingsuren aan techniek, bouw en productie. Daarnaast nemen in de bouw cursussen op het gebied van milieu en arbeidsomstandigheden op de werkplek ook eenderde van de opleidingsuren in beslag.

Annelies Boerdam