Studenten met hoog opgeleide ouders

Drie van de vijf scholieren die doorgaan naar het wetenschappelijk onderwijs hebben ouders met een hogere opleiding. Van één op de drie scholieren die naar het hbo doorgaat, zijn de ouders hoog opgeleid.

Dit geldt voor het cohort scholieren dat vanaf 1994 gaat studeren aan wo of hbo. Die scholieren waren in 1989 brugklasser. Van één op de vijf van deze brugklassers hebben de ouders een hbo- of universitaire opleiding. Van de studenten aan universiteit of hogeschool heeft dus een veel groter deel hoog opgeleide ouders dan van de brugklassers.

Studenten hbo en wo naar opleidingsniveau hoogst opgeleide ouder (onvertraagde studenten, cohort 1989)

0784g1.gif (4953 bytes)

‘Elitaire’ studies

Geneeskunde en rechten zijn de meest ‘elitaire’ studies. Van de medicijnenstudenten komt tweederde uit een gezin met hoog opgeleide ouders; van één op de zeven zijn de ouders laag opgeleid. Bij rechten heeft eveneens tweederde van de studenten ouders met een hogere opleiding. Eén op de tien heeft ouders met een lagere opleiding.

Bij economische wetenschappen zijn juist de studenten met lager opgeleide ouders relatief goed vertegenwoordigd: een op de vijf. Twee van de vijf hebben hoog opgeleide ouders.

WO-studenten naar opleidingsniveau hoogst opgeleide ouder (cohort 1989)

0784g2.gif (4917 bytes)

Bij de hbo-opleidingen zijn leerlingen met hoog opgeleide ouders relatief oververtegenwoordigd in het gezondheidsonderwijs en ondervertegenwoordigd in het agrarisch onderwijs. Het hoger sociaal agogisch en pedagogisch onderwijs telt daarentegen weer meer leerlingen uit lagere milieus.

Iets betere studieresultaten

Van de eerstejaars wo-studenten met ouders met een hogere opleiding haalt 52% hun eerste jaar, tegen 47% van de studenten met ouders met alleen basisonderwijs of een opleiding op mavo niveau. In het tweede jaar van de studie is dit verschil 24 tegen 18%. Ook na drie jaar universitair onderwijs zijn er meer uitvallers bij de studenten met lager opgeleide ouders.

Studieresultaten 1996-1998 van wo-studenten die in 1995 onvertraagd aan hun studie zijn begonnen

0784g3.gif (5003 bytes)

Bij het hbo valt het zelfde verschijnsel waar te nemen. Ook daar zijn meer uitvallers onder studenten met laagopgeleide ouders.

Christine Jol