Bevolkingsdichtheid groeit snel in Flevoland

In de laatste vijf jaar zijn er op iedere vierkante kilometer Nederland gemiddeld 15 inwoners bijgekomen. In Flevoland ging de groei bijna drie keer zo snel: daar kwamen 39 inwoners per vierkante kilometer bij.

Toch blijft Flevoland voor Nederlandse begrippen dun bevolkt. Maar juist omdat Flevoland met een kleine bevolking begon, groeide de bevolkingsdichtheid naar verhouding snel. Over heel Nederland gerekend is het aantal inwoners per km2 sinds 1996 met ruim 3% toegenomen. Voor Flevoland bedroeg deze groei meer dan 20%.

Bevolkingsdichtheid per provincie

0772g1.gif (5546 bytes)

Dit komt vooral door de sterke uitbreiding van de gemeenten Zeewolde en Almere. In Zeewolde is het aantal inwoners de laatste vijf jaar met 36% toegenomen. In Almere groeide het met 32%. Met deze groei, tot ruim 149 000 inwoners in 2001, bezet Almere op de ranglijst van de grootste gemeenten nu de twaalfde plaats. In 1996 stond Almere nog op de twintigste plaats.

In Limburg, Zeeland en Groningen groeide de laatste vijf jaar de bevolkingsdichtheid met ongeveer 1%. Dat is slechts eenderde van de landelijke groei.

Cor Pierik

Meer gegevens over de bevolking en de bevolkingsdichtheid vindt u in  StatLine.