Handelsoverschot groeit sterk

De Nederlandse handelsbalans laat - voor wat betreft de goederenhandel - traditioneel een overschot zien. Dat betekent dat de waarde van de uitgevoerde goederen die van de ingevoerde goederen overtreft. In de eerste twee maanden van 2001 was het handelsoverschot 85% groter dan in dezelfde periode een jaar eerder. Bedroeg het handelsoverschot toen nog 4,3 miljard gulden, over januari en februari van dit jaar samen was het ruim 8 miljard gulden.

Vooral een aantal landen in Europa droeg bij aan de groei van het handelsoverschot. Zo nam het handelsoverschot met Duitsland toe met 2,4 miljard gulden, dat met België met 1,3 miljard. Verhoudingsgewijs echter groeide het handelsoverschot met Frankrijk het sterkst: dat nam toe met meer dan de helft.

Naar invoerwaarde gerekend, komt bijna een kwart van alle geïmporteerde goederen uit Azië. Deze import neemt de laatste jaren sterk toe. De uitvoer naar Aziatische landen neemt weliswaar ook toe, maar lang niet zo sterk.

Met de landen in Azië heeft Nederland dan ook een handelstekort. In de eerste twee maanden van 2001 is dit opgelopen met 2,6 miljard gulden. De handel met landen in Azië zorgt dus voor een vermindering van het overschot op de Nederlandse handelsbalans.

Verandering handelsstromen, jan-feb 2001 t.o.v. jan-feb 2000

0767g1.gif (22403 bytes)

Jan van Laanen

Meer gegevens over in- en uitvoer en de handelsbalans zijn te vinden in StatLine