Allochtonen rem op vergrijzing

Niet-westerse allochtonen vormen een jonge bevolkingsgroep. Op dit moment is 40% van hen jonger dan 20 jaar. Dat is bijna twee maal zoveel als onder westerse allochtonen en autochtonen. Van de tweede generatie niet-westerse allochtonen is zelfs meer dan 80% jonger dan 20 jaar, tegen 15% voor de eerste generatie.

Vooral de tweede generatie telt echter verhoudingsgewijs steeds minder jongeren. Allochtone vrouwen krijgen namelijk gemiddeld steeds minder kinderen. Bovendien wordt de huidige tweede generatie steeds ouder. Toch is pas over een aantal decennia het percentage jongeren onder niet-westerse allochtonen even hoog als onder westerse allochtonen en autochtonen.

Autochtonen en allochtonen, 0-19 jaar

0755g1.gif (5680 bytes)

Omdat niet-westerse allochtonen nog zo jong zijn, is het aandeel 65-plussers zeer laag. Op dit moment bedraagt het 2%. Dit aandeel neemt de komende jaren maar zeer langzaam toe. In 2010 ligt het nog steeds beneden de 5%. Pas op de zeer lange termijn zal de niet-westerse bevolkingsgroep serieus te maken krijgen met vergrijzing.

Westerse allochtonen lijken wat vergrijzing betreft meer op de autochtone bevolking. Op dit moment is 13% van de westerse allochtonen 65-plusser, tegen 15% van de autochtonen. De komende jaren nemen deze percentages geleidelijk toe.

Opvallend is de knik die in het jaar 2011 verwacht wordt. In dit jaar zal de grote generatie die kort na de oorlog is geboren de leeftijd van 65 bereiken.

Op de lange termijn groeit het aandeel 65-plussers onder westerse allochtonen minder snel dan onder autochtonen. De verklaring is dat veel westerse allochtonen slechts tijdelijk in Nederland verblijven. Na een korte of wat langere periode van werken in Nederland keren velen weer terug.

Autochtonen en allochtonen, 65-plussers

0755g2.gif (5863 bytes)

De groei van de allochtone bevolking zal een remmende werking hebben op de vergrijzing van Nederland. Zonder de allochtone bevolking zou het percentage 65-plussers toenemen van 14 nu tot ongeveer 27 op de lange termijn. Voor de totale bevolking wordt daarentegen een percentage van 23 verwacht.

Maarten Alders