Steeds meer kinderen buiten huwelijk geboren

Tussen 1960 en 2000 steeg het aantal buitenechtelijk geboren kinderen van 3 000 tot ruim 50 000. In twee van de drie gevallen gaat het om een eerste kind. Was in 1960 nog een op de dertig eerste kinderen buitenechtelijk, vorig jaar was dat een op de drie.

Er is echter een groot verschil met vroeger. Tegenwoordig komen buitenechtelijke kinderen doorgaans binnen een relatie ter wereld, bij ongehuwd samenwonende paren die bewust voor een kind hebben gekozen. In de jaren zestig ging het vaak om jonge, alleenstaande vrouwen die ongewenst zwanger werden.

Vooral jongere en oudere vrouwen

Vrouwen die op jonge leeftijd moeder worden, krijgen naar verhouding vaak een kind zonder getrouwd te zijn. Tot halverwege de jaren zeventig was nog geen 10% van de kinderen van 15 tot 24-jarige moeders buitenechtelijk. Inmiddels is dat toegenomen tot bijna de helft.

Onder de 25 tot 34-jarige moeders is dit aandeel beduidend lager. Bij de oudere leeftijdsgroep daarentegen, vrouwen die pas na hun 34-ste voor het eerst moeder worden, is het aandeel buitenechtelijke geboorten juist weer hoger.

Buitenechtelijke eerste geboorten t.o.v. alle eerste geboorten

0717g1.gif (6003 bytes)

Laag- en hoogopgeleide vrouwen

Ook het opleidingsniveau speelt een belangrijke rol in het aantal buitenechtelijk geboren kinderen. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig kwamen buitenechtelijke geboorten vooral voor bij laagopgeleide, vaak alleenstaande vrouwen.

In de jaren tachtig kregen ook hoogopgeleide vrouwen vaker een kind zonder dat ze getrouwd waren. Deze vrouwen ontdekten namelijk als eersten het ongehuwd samenwonen als nieuwe relatievorm. Pas later gingen ook lager en middelbaar opgeleide vrouwen samenwonen zonder eerst te trouwen. Hierdoor worden steeds meer kinderen buiten het huwelijk geboren.

Buitenechtelijke eerste geboorten t.o.v. alle eerste geboorten naar onderwijsniveau moeder

0717g2.gif (5421 bytes)

Maarten Alders en Arie de Graaf