Regionale verschillen werkloosheid blijven even groot

De werkloosheid is in 2000 gedaald tot 3,7% van de beroepsbevolking. In de noordelijke provincies bleef hij het hoogst. Daar was het afgelopen jaar ongeveer 5% van de beroepsbevolking werkloos.

De provincie Utrecht heeft traditiegetrouw de hoogste arbeidsdeelname en de laagste werkloosheid. In deze provincie was slechts 2,5% van de beroepsbevolking werkloos. Dat is veel minder dan het landelijk gemiddelde. In de provincie Utrecht had 67% van de mensen van 15-64 jaar betaald werk. Voor heel Nederland lag de arbeidsdeelname vorig jaar op 65%.

Werkloosheid per provincie, 2000

0716g1.gif (5916 bytes)

Door de sterke groei van de werkgelegenheid tussen 1996 en 2000 halveerde de werkloosheid in Nederland. Het werkloosheidspercentage nam af van 7,4 tot 3,7% van de beroepsbevolking. In alle provincies heeft de gunstige arbeidsmarkt tot een daling van de werkloosheid geleid.

Grofweg is de werkloosheid in alle provincies in de periode 1996-2000 gehalveerd. De verhoudingen in werkloosheid tussen de provincies met de hoogste en laagste werkloosheid zijn dan ook niet veranderd. In 1996 én 2000 was de werkloosheid in de noordelijke provincies ongeveer tweemaal zo hoog als in de provincie Utrecht.

Werkloosheid Amsterdam en Rotterdam nog hoog

In Amsterdam en Rotterdam is de situatie op de arbeidsmarkt al jarenlang minder gunstig. De werkloosheid in deze twee steden lag het afgelopen jaar nog steeds ruim boven het landelijk gemiddelde. Voor Amsterdam kwam het werkloosheidspercentage uit op 6,8 en voor Rotterdam op 6,5. In de stad Utrecht lag de werkloosheid rond het landelijke gemiddelde. In Den Haag was het afgelopen jaar 5% van de beroepsbevolking werkloos.

Werkloosheid in de vier grote gemeenten

0716g2.gif (7795 bytes)

Sabine Lucassen

Bron: CBS; Enquête beroepsbevolking