Beurskoersen in 2000

Voor beleggers in aandelen is 2000 een slecht jaar geweest. Dat blijkt uit het verloop van de CBS-herbeleggingsindex voor aandelen die genoteerd zijn aan de effectenbeurs van Amsterdam. Na een correctie in februari op de koersval in januari, bereikte de index begin september de hoogste stand van het jaar. Daarna ging het vooral in de laatste twee maanden van 2000 bergaf. Uiteindelijk lag het koersniveau aan het einde van vorig jaar 2% lager dan aan het begin.

CBS-herbeleggingsindex (ultimo van de maand)
0702g1.gif (5862 bytes)

Het is voor het eerst sinds 1990 dat het rendement op aandelen, inclusief het dividend over een kalenderjaar, negatief is. Sinds 1980, het jaar dat de CBS-herbeleggingsindex werd ingevoerd, zijn er slechts twee jaren met een lager rendement: -18% in 1987 en –13% in 1990.

Nieuwe economie grootste verliezer

Het negatieve rendement over 2000 kan met name worden toegeschreven aan de 'nieuwe' economie fondsen. De grootste verliezers waren de telecombedrijven en veel IT-bedrijven. De aandelen van de 'oude' economie deden het veel beter; de hoogste rendementen werden gehaald in de bouwnijverheid en de consumentengoederenindustrie.

Internationaal: daling Amsterdam valt mee

Internationaal gezien valt de daling op de Amsterdamse beurs wel mee. Voor deze internationale vergelijking is voor ons land gebruik gemaakt van de Amsterdam Exchange-index (AEX).

0702g2.gif (5606 bytes)

Aan het eind van vorig jaar lag de AEX 5% lager dan aan het begin van 2000. Van de belangrijke Euro-landen laten alleen de beurzen in Italië en Frankrijk een gunstiger beeld zien. In New York sloot de Dow Jones-index met een verlies van 6%. De Japanse aandelen sloten het jaar 2000 af met een daling van 27%. Japanse beleggers moeten teruggaan naar 1990 om een slechter beursjaar tegen te komen.

Frans van Ingen Schenau

Bron: CBS; Conjunctuurbericht januari 2001