Paard weer terug op boerderij

Anno 2000 lopen er 120 000 paarden en pony’s op de Nederlandse boerderijen. Vijftien jaar geleden waren er nog maar 45 000. Terwijl het aantal boerenbedrijven met de dag afneemt, groeit het aantal boerderijen met paarden. Inmiddels lopen op één op de vijf boerderijen paarden en pony’s rond. Ruim 6 000 bedrijven hebben er zelfs vijf of meer.

Gelderland en Brabant bezitten ongeveer 40% van de Nederlandse paarden. De groei van het aantal paarden vindt echter plaats in vrijwel alle regio's.

Paarden en pony's op boerderijen
0680g1.gif (5995 bytes)

Het paard komt wel terug op het landbouwbedrijf, maar niet meer voor zijn trekkracht. Daarvoor is het paard immers niet meer nodig. Toen deze functie wegviel verdween ook het paard op de meeste landbouwbedrijven. Nu komt het paard terug, met in zijn kielzog de pony, vanwege zijn recreatieve aantrekkingskracht. Op de boerderijen lopen nu 40 000 pony's rond, naast een kleine 80 000 paarden. De paarden en pony’s die niet-landbouwers houden blijven echter buiten de statistiek. Ramingen over de totale paardenstapel (incl. pony's) in Nederland lopen uiteen van 310 000 tot 440 000.

Cor Pierik