Beleggingsfondsen succesvol

Beleggingsfondsen die in Nederlandse aandelen beleggen, hebben in de eerste negen maanden van 2000 een rendement van ruim 5,1% behaald. Daarmee zijn de fondsbeheerders er in geslaagd om de index ruim te verslaan. Inclusief dividend bedraagt het rendement op Nederlandse aandelen over de eerste negen maanden van dit jaar slechts 2,9%.

De CBS/MoneyView-index voor beleggingsfondsen wordt sinds 1992 berekend en vertoont sindsdien een gemiddeld jaarrendement van 22,0%. Hiermee blijven de beleggingsfondsen nog wel bij achter bij het gemiddelde voor alle aandelen op de Amsterdamse effectenbeurs (23,9%).

Rendement Nederlandse aandelen
0638g1.gif (5749 bytes)

Met een rendement van 2,9% over de eerste negen maanden van dit jaar blijft de Amsterdamse beurs achter bij de wereldwijde ontwikkelingen. De MSCI-wereldherbeleggingsindex is in dezelfde periode met 5,6% gestegen. De Nederlandse beleggingsfondsen die wereldwijd in aandelen beleggen, hebben met een rendement van ruim 10,1% beter gepresteerd dan deze index. In de periode van 1992 tot en met september 2000 hebben deze fondsen een gemiddeld jaarrendement van 20,3% behaald. De wereldherbeleggingsindex kwam in dezelfde periode niet verder dan 17,9%.

Rendement aandelen wereldwijd
0638g2.gif (5014 bytes)

Het rendement van deze beleggingsfondsen wordt, behalve door de koersontwikkeling, ook bepaald door de ontwikkelingen op de valutamarkten. De fondsbeheerders moeten dus niet alleen de juiste aandelen kiezen, maar ook de ontwikkelingen van de valuta waarin deze fondsen worden verhandeld inschatten en eventueel afdekken.

Op basis van de slotkoersen was de Amsterdamse effectenbeurs in de eerste negen maanden van dit jaar een van de weinige beurzen die een positief resultaat boekten. Als men echter de valutaontwikkelingen (en met name de daling van de Euro) meeneemt in de berekening doet Amsterdam het slechter dan de meeste andere beurzen buiten het Eurogebied.

Jos van Heiningen