Hutspot uit de Noordoostpolder

Aardappelen worden in de Noordoostpolder geteeld op ruim 4 000 hectare. Dat is een oppervlakte ter grootte van bijna 5 500 voetbalvelden. Dit areaal consumptieaardappelen is overigens de laatste tien jaar met bijna een zesde gedaald. Pootaardappelen beslaan in de Noordoostpolder een zesde deel van het Nederlandse areaal.

Peen en uien nemen in de Noordoostpolder eveneens een belangrijke plaats in. Zowel voor winterpeen als voor zaai-uien heeft deze polder het grootste teeltgebied van Nederland.

Ook van een aantal andere gewassen – suikerbieten bijvoorbeeld – is het grootste teeltgebied in de gemeente Noordoostpolder te vinden. Dat is niet zo verwonderlijk. Wat landoppervlakte betreft, is de Noordoostpolder namelijk de grootste gemeente van Nederland. Bovendien is deze polder ooit aangelegd om grotere landbouwbedrijven te huisvesten.

De polder telt nu 1290 agrarische ondernemingen. Daarmee was de Noordoostpolder in 1999 de gemeente met de meeste agrarische bedrijven van Nederland. In deze gemeente is namelijk sinds 1989 het aantal agrarische bedrijven met slechts 11% teruggelopen. Over heel Nederland nam in die tien jaar het aantal boeren met 20% af.

Top 10 aantal agrarische bedrijven, 1999
0610g1.gif (5396 bytes)

Meer dan de helft van de agrarische ondernemingen in de Noordoostpolder is actief als akkerbouwbedrijf. De polder is vooral belangrijk voor het opkweken van uitgangsmateriaal voor de verdere agrarische productie.

Verder wordt de tuinbouw langzamerhand steeds belangrijker. Zo is de oppervlakte groenten in de opengrond en boomkwekerijgewassen in tien jaar met 40% gestegen. Het glastuinbouwgebied is met maar liefst 80% uitgebreid.

Dat heeft alles te maken met de intensivering van het grondgebruik. De groenten worden vaak op contract geteeld. De boeren passen daarbij een akkerbouwmatige wijze van verbouwen toe; dat wil zeggen grootschalig en arbeidsextensief door de inzet van machines.

Tenslotte is de Noordoostpolder tulpenstreek nummer één. De gemeente heeft met 1500 ha (bijna een verdubbeling sinds 1989) verreweg de grootste oppervlakte tulpen. Daarna volgen Anna Paulowna (800 ha) en andere Noord-Hollandse gemeenten.

Oppervlakte tuinbouw in de Noordoostpolder
0610g2.gif (6810 bytes)

Folkert van der Werf