Meer toeristen vinden logies in Nederland

In 1999 boekten 25,6 miljoen gasten 83,3 miljoen overnachtingen in Nederlandse logiesaccommodaties. Daarmee kwam zowel het aantal gasten als het aantal overnachtingen 8% hoger uit dan het jaar ervoor. Net als voorgaande jaren nam de hotelsector het grootste deel van de gasten en van de overnachtingen voor haar rekening.

Gebruik van Nederlandse logiesaccommodaties, 1999
0607g1.gif (4731 bytes)

De groei was het grootst bij de kampeerterreinen: met 3,9 miljoen gasten is in 1999 een groei van meer dan 20% gerealiseerd. De bungalowsector kwam met 5,3 miljoen gasten op een groei van 10%. Het aantal overnachtingen op campings en in bungalows steeg met 10% tot respectievelijk 23,1 miljoen en 27,3 miljoen. Het betere weer in mei en het goede maar toch afwisselende weer in de zomer heeft kennelijk veel kampeerders doen besluiten er nog een keer (extra) op uit te trekken. De qua aanbod kleinste groep logiesverstrekkers, de groepsaccommodaties, moest bij een geringe toename van het aantal gasten een daling van het aantal overnachtingen incasseren.

Gasten in Nederlandse logiesaccommodaties
0607g2.gif (4728 bytes)

Vergeleken met 1998 maakten vooral Nederlanders vaker gebruik van de logiesmogelijkheden in eigen land; er waren 9% meer Nederlandse en 6% meer buitenlandse gasten. De Nederlanders vormden 60% van het totaal aantal toeristen en zij namen tweederde van het aantal overnachtingen voor hun rekening. Bijna één op de drie buitenlandse toeristen komt uit Duitsland. Samen met de Britten zijn de Duitsers goed voor de helft van het buitenlands bezoek. Er is de laatste jaren sprake van een groeiende stroom bezoekers uit Groot-Brittannië.

Ben Stigter

Bron: CBS; Toerisme in Nederland. Het gebruik van logiesaccommodaties 1999