Alleen achterblijven

Vrouwen leven langer dan mannen. De levensverwachting bij de geboorte was in 1999 ruim 80 jaar voor vrouwen tegen 75 jaar voor mannen. Dit verschil wordt voor tweederde deel veroorzaakt door het roken van sigaretten, wat tot een veel grotere sterfte aan hartziekten en longkanker leidt.

Gehuwden leven langer dan ongehuwden. Hoewel dit feit al meer dan honderd jaar bekend is, bestaat er nog steeds geen zekerheid over de oorzaak van dit verschil. De bescherming die een huwelijk biedt kan een deel van het verschil verklaren. Verder speelt selectie een rol. Wie minder gezond is, heeft minder kans op de huwelijksmarkt.

De sterfteverschillen tussen gehuwden en ongehuwden zijn bij mannen groter dan bij vrouwen. Wellicht dat vrouwen beter voor zich zelf kunnen zorgen dan mannen.

Vrouwen hebben een twee keer zo grote kans als mannen om alleen achter te blijven. In 1999 waren er ruim 150 000 weduwnaren tegen ruim 700 000 weduwen. Rond 75 jaar is het aantal weduwen en weduwnaren het hoogst. Het overgrote deel woont alleen.

Weduwnaren en weduwen, 1999

0583g1.gif (4606 bytes)

Vrouwen zijn veel langer verweduwd (en alleen) dan mannen. In 1999 bedroeg het verschil ongeveer vijf jaar. In 1980 was dit verschil zelfs nog enkele jaren groter. Omdat hierna de levensverwachting van mannen omhoog ging terwijl die van vrouwen ongeveer hetzelfde bleef, is het verschil gaan afnemen. Ook in de toekomst zal dit nog voortduren.

Aantal jaar dat men verweduwd is

0583g2.gif (3748 bytes)

Andries de Jong

Bron CBS, Maandstatistiek van de Bevolking