Landbouw meer milieubewust

In de landbouw lag het energieverbruik in 1998 bijna 1% lager dan in 1995. De CO2-emissie uit de landbouw is in deze periode nog harder gedaald, namelijk met ruim 10%. In 1998 was de energie-efficiency, dat is het energieverbruik per eenheid product, ten opzichte van 1980 met 41% verbeterd.

Uitstoot CO2 door de landbouw

0544g1.gif (5245 bytes)

Minder mineralen

De totale mestproductie daalt geleidelijk. Rond 1985 werd de mestproductie geschat op ongeveer 95 miljoen ton en in 1998 op circa 76 miljoen ton. Dit komt vooral door de inkrimping van de melkveestapel.

De hoeveelheid mest die niet op het eigen bedrijf gebruikt kan worden neemt echter toe. Dit heeft te maken met de aangescherpte bemestingsnormen. De laatste jaren kon ongeveer 17 miljoen ton mest niet op het eigen bedrijf worden uitgereden, tegen ongeveer 13 à 14 miljoen ton rond 1990. Door minder jongvee aan te houden of de melkproductie per koe verder te verhogen kan een verdere verlaging van het mineralenoverschot worden gerealiseerd.

Mestproductie

0544g2.gif (7484 bytes)

Gewasbescherming

In 1998 was het totale verbruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen ruim 40% minder dan in het midden van de jaren tachtig. Tot 1996 is sprake geweest van een vrij forse vermindering van het verbruik, maar sindsdien lijkt het verbruik weer omhoog te gaan.

Akkerbouwbedrijven nemen ongeveer de helft van het totaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw voor hun rekening. Graasdierbedrijven hebben een aandeel van maar 9%. Maar tot voor kort belastten deze bedrijven het bodemleven ongeveer even sterk als akkerbouwbedrijven. Op graasdierbedrijven werd namelijk relatief veel lindaan (tegen bodeminsecten) gebruikt. Overigens is de toepassing van lindaan op grasland vanaf 1997 verboden.

Schoner water

Waterleidingbedrijven sluiten milieuovereenkomsten met agrariërs om vervuiling van het grondwater met nitraat en gewasbeschermingsmiddelen tegen te gaan. Deze overeenkomsten bieden de mogelijkheid om in te spelen op specifieke milieueisen van bepaalde gebieden. Financiële vergoedingen vormen hierbij een stimulans om noodzakelijke bedrijfsaanpassingen uit te voeren.

Cor Pierik