Bouwbedrijven profiteren van zachte winter

De omzet van de bouwnijverheid is in het eerste kwartaal van dit jaar 16% hoger dan in het eerste kwartaal van 1999. Dit komt vooral door het gunstige weer: in het eerste kwartaal van dit jaar lag de bouw geen enkele dag wegens vorst stil.

Omzetontwikkeling bouwnijverheid eerste kwartaal

0542g1.gif (6489 bytes)

Vooral bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw profiteren fors van de zachte winter. De omzet van deze bedrijven geeft in het eerste kwartaal van 2000 een stijging te zien van 20% t.o.v. het eerste kwartaal van 1999.

Deze branche is traditioneel sterk afhankelijk van het weer. Weinig regen en het ontbreken van vorst hebben er voor gezorgd dat er in de afgelopen winter een week meer gewerkt kon worden dan in de winter van 1999. Daarnaast is men in de loop van 1999 met een aantal grote projecten begonnen. Die hebben eveneens hun invloed op de omzetstijging.

Omzetontwikkeling bedrijven grond-, weg- en waterbouw

0542g2.gif (6110 bytes)

Ook de omzet van de bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw is in het eerste kwartaal flink – met 16% – gestegen. Ook hier hebben de zachte winter en een stijging van het aantal begonnen bouwprojecten een positieve invloed. De bouwinstallatiebedrijven hebben doorgaans het minst met weersinvloeden te maken. Maar ook zij zien hun omzet in het eerste kwartaal stijgen. Hier bedraagt de stijging 12%.

Boudewijn Luijendijk