Platteland raakt zijn boeren kwijt

Nederland raakt in snel tempo zijn boeren kwijt. Op steeds meer boerderijen wonen burgers en buitenlui. Inmiddels wonen in het buitengebied, meer mensen uit de stad dan boeren.

Ongeveer 80% van het Nederlandse landoppervlakte is buitengebied. Er wonen rond de 925 000 mensen, dat is 6% van de Nederlandse bevolking. Slechts ongeveer 200 000 bewoners in het buitengebied wonen op een 'actief boerenbedrijf'. Hun aantal neemt nog steeds af.

Boerenbedrijven en landbouwgrond

Boerenbedrijven en landbouwgrond

Weinig overlevingskansen

De overlevingskansen van de kleine boerenbedrijven zijn heel klein. Bijna de helft van alle boeren in Nederland hebben een bedrijf dat te klein is om er een volledig inkomen mee te verwerven. Liberalisering van de wereldmarkt, buitenlandse concurrentie, milieubeleid en problemen met de bedrijfsopvolging spelen hierbij een rol.

Dit alles heeft tot gevolg dat steeds meer kleine boerenbedrijven worden verkocht aan projectontwikkkelaars of mensen uit de stad, dan wel opgeslokt worden door megaboeren en supertuinders. Het ziet er naar uit dat de komende jaren nog duizenden kleine boeren gaan stoppen met hun bedrijf. Binnen 20 jaar zal het aantal boerenbedrijven vermoedelijk zijn gehalveerd.

Cor Pierik

Bronnen: CBS, Landbouwtellingen en CBS, Geografisch Basisregister