Allochtonen, ver weg of naast de deur

In Nederland als geheel behoort 9% van de inwoners tot de niet-westers allochtonen. Toch hebben vier van de tien gemeenten nog geen 2% niet-westerse allochtone inwoners. Ook onder de overige gemeenten is een lange reeks met relatief lage percentages allochtonen.

Niet-westers allochtonen per gemeente, 1999

0532g1.gif (11611 bytes)

Voor deze gemeenten en hun inwoners blijft de multiculturele samenleving ver van het dagelijkse leven. Vooral de bewoners en de bestuurders van de grotere steden hebben te maken met de nieuwe realiteit. Daar is namelijk sprake van een concentratie van niet-westers allochtone bevolkingsgroepen.

Zo zijn 3 van de 10 inwoners van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag van niet-westerse afkomst. Dat geldt in deze steden zelfs voor de helft van de jongeren onder de achttien. Over heel Nederland gerekend, is 14% van de jongeren onder de achttien niet-westers allochtoon.

Het feit alleen al dat in de grote steden deze jongeren straks gezinnen gaan vormen (en autochtone ouderen overlijden) zal met zich meebrengen dat het niet-westerse bevolkingsdeel daar verder concentreert.

Toch zijn er ook nieuwe trends waarneembaar, zoals de trek van Surinamers uit Amsterdam naar Almere. Maar tot nog toe wordt het concentratieproces versterkt, ook al door het vertrek van het autochtone deel.

Jan Latten