Oldtimers populair

Op 1 januari van dit jaar staan in Nederland 6,3 miljoen personenauto’s geregistreerd. Daaronder zijn 121 000 oldtimers. Dat zijn auto’s die minstens 25 jaar oud zijn.

Oldtimers staan niet alleen maar bij hobbyisten in de garage. Voor gewoon gebruik worden ze steeds aantrekkelijker. Voor deze oude auto’s hoeft namelijk geen wegenbelasting te worden betaald. Een groot deel valt dan ook onder de ‘nieuwere’ oude auto’s. Ruim de helft is niet ouder dan dertig jaar. De zeer oude auto’s – gebouwd vóór 1930 – maken slechts 1% van de oldtimers uit.

Oldtimers naar bouwjaar

Oldtimers naar bouwjaar

Oude auto’s, oude bezitters

Vaak zijn oldtimers nog ouder dan hun eigenaren. Ruim vierduizend hebben namelijk een eigenaar die jonger is dan 25 jaar. Bij 65-plussers staan 5400 oldtimers geregistreerd.

Hoe ouder de auto, hoe ouder vaak ook de eigenaar is. Van de oldtimers die gebouwd zijn in de jaren 1960 tot en met 1974 heeft 45% een eigenaar die ook zo oud is.

Veertigers en vijftigers vormen samen bijna 45% van alle oldtimerbezitters. Van de vooroorlogse wagens is bijna zestig procent in handen van een veertiger of vijftiger. Een kwart van deze meer dan zestig jaar oude wagens heeft een leeftijdgenoot als eigenaar. Jongere eigenaren zijn hier ver in de minderheid.

Bezit oldtimers naar leeftijd

Bezit oldtimers naar leeftijd

Veel unieke exemplaren

Het meest voorkomende merk oude auto is Volkswagen. Daarvan staan er 18 000 geregistreerd, bijna 7 000 meer dan van Mercedes-Benz. Dat oldtimers steeds populairder worden, laat ook DAF zien. Onze nationale trots uit het verleden schoof een plaats op in de ranglijst en steekt daarmee Jaguar voorbij.

Exclusiviteit is bij de oldtimers nog steeds belangrijk. In 1999 slaagden weer twee bezitters erin een uniek exemplaar aan te schaffen. Het aantal merken dat met slechts met één exemplaar in Nederland actief is, steeg daardoor van 127 naar 129.

Ed van Gelder