Japanse yen fors duurder

Vanaf begin 1999 zijn de onderlinge wisselkoersen van de landen die meedoen met de euro aan elkaar gekoppeld. Naast de Nederlandse gulden gaat het hier om de Belgische frank, de Duitse mark, de Finse markka, de Franse frank, het Ierse pond, de Italiaanse lire, de Luxemburgse frank, de Oostenrijkse schilling, de Portugese escudo en de Spaanse peseta.

De wisselkoers van de gulden is ten opzichte van de valuta van een aantal andere belangrijke handelspartners verleden jaar wel veranderd Zo kwam de koers van de Amerikaanse dollar verleden jaar gemiddeld uit op ƒ 2,07, negen cent meer dan het gemiddelde in 1998.

In het midden van het afgelopen decennium lag de koers van de dollar nog op gemiddeld ƒ 1,61. Hierna is de waarde met bijna 30% toegenomen. In januari steeg de dollar verder tot een waarde van ƒ 2,20.

Ook ten opzichte van het Engelse pond is de waarde van de gulden in 1999 verslechterd. De gemiddelde waarde van het Engelse pond steeg van ƒ 3,29 in 1998 naar ƒ 3,35 in 1999.

Van de internationaal belangrijke valuta kende de Japanse yen verleden jaar de grootste waardestijging. Per 10 000 yen steeg de koers naar ƒ 183,04 een stijging van 20% ten opzichte van 1998. Dit is de hoogste waarde van de yen in de afgelopen tien jaar.

Ten opzichte van de Zweedse kroon is de positie van de gulden voor het tweede achtereenvolgende jaar verbeterd. De Zweedse kroon moest ten opzichte van de gulden verleden jaar ruim 5% inleveren.

Valuta uitgedrukt in guldens
mutaties t.o.v. voorgaand jaar

Valuta uitgedrukt in guldens mutaties t.o.v. voorgaand jaar

Frans van Ingen Schenau