Achter de tralies

Op 30 september 1999 waren er bijna 12 000 mensen in gevangenissen en huizen van bewaring gedetineerd. Dit aantal is al enkele jaren stabiel. Verreweg de meeste gedetineerden zijn mannen; slechts één op de twintig is een vrouw. Deze verhouding is ook al jarenlang vrijwel constant.

Gedetineerden in penitentiaire inrichtingen

Gedetineerden in penitentiaire inrichtingen

Bijna de helft van de gedetineerden is in Nederland geboren. Rond 10% komt uit Suriname, ongeveer 8% uit Marokko. In de Antillen en Aruba is 6% van de gedetineerden geboren, in Turkije 5%.

Lang niet alle gedetineerden zitten een straf uit. De huizen van bewaring bieden tevens onderdak aan personen die verdacht worden van een misdrijf en in afwachting van hun proces in voorlopige hechtenis zijn genomen.

Bijna een derde van de gedetineerden heeft een geweldsmisdrijf gepleegd of wordt daarvan verdacht. Ruim een kwart zit vast vanwege een vermogensmisdrijf, bijvoorbeeld diefstal of inbraak. Bij bijna een vijfde gaat het om een misdrijf uit de Opiumwet. Voor deze drie categorieën samen zit driekwart van de gedetineerden.

Gedetineerden naar delict

Gedetineerden naar delict

Cheng Wang