Opmars der kalkoenen

Bij veel Nederlanders zal de komende weken kalkoen op het menu staan. Van deze kalkoenen is twee derde van Nederlandse herkomst.

Nederlanders eten per hoofd van de bevolking 1,5 kilo kalkoen per jaar. Dat is 3% van de totale vleesconsumptie. Kalkoen wordt vooral buiten de deur gegeten; slechts 20% van het kalkoenvlees wordt in de winkel gekocht.

Er wordt aardig wat kalkoenvlees geïmporteerd, vooral uit Frankrijk, Duitsland en Engeland. Veel van dit geïmporteerde vlees gaat na bewerking weer naar het buitenland. Duitsland, België, de voormalige Sovjet Unie en Noord-Afrika zijn hierbij de belangrijkste bestemmingen.

Nederlandse kalkoenenstapel

Nederlandse kalkoenenstapel
In 1999 liepen op 125 bedrijven zo’n 1,4 miljoen kalkoenen rond. Vanaf 1980 is het aantal kalkoenen in Nederland bijna verdubbeld. Het aantal bedrijven is in die jaren vrijwel gelijk gebleven. Ook in de kalkoenhouderij heeft schaalvergroting dus zijn intree gedaan.

Meer dan de helft van de vaderlandse kalkoenen leeft in Limburg. Noord-Brabant en Gelderland zijn tweede en derde.

Frank van der Linden