Damrak tussen hoop en vrees

De CBS-koersindex voor aandelen sloot het derde kwartaal dit jaar af met verlies van 1,6% ten opzichte van het tweede kwartaal. Vergeleken met eind 1998 zijn de koersen met gemiddeld 3,6% gestegen. Hiermee lijkt voorlopig een einde te zijn gekomen aan de forse koersstijgingen van de afgelopen vier jaar. In de periode 1995 - 1998 stegen de aandelen in Amsterdam gemiddeld met 27,5% per jaar.

Koersrendement aandelen in Amsterdam

Koersrendement aandelen in Amsterdam

Rente beïnvloedt aandelenkoersen

Veel beursfondsen maakten betere winscijfers over het eerste halfjaar van 1999 bekend dan verwacht. Toch daalden de aandelenkoersen. Voor een belangrijk deel hangt dit samen met de sterk oplopende rente, die een negatieve invloed heeft op het aandelenklimaat. In de eerste negen maanden is de kapitaalmarktrente in Nederland met 1,2 procentpunt gestegen tot 5,0%.

Aandelenkoersen en rente in 1999

Aandelenkoersen en rente in 1999

Hightech doet het goed

Over het derde kwartaal van dit jaar is ook het totale rendement van alle Nederlandse aandelen op de Amsterdamse beurs met 1% negatief. De kleinere hightech-fondsen hebben het in het derde kwartaal nog het best gedaan. De beursindex van de kleinere hightech ondernemingen steeg met 8,2%. In deze index (de CBS/KBW Wesselius MITS-herbeleggingsindex) zijn alle fondsen samengebracht op het gebied van micro-elektronica, informatietechnologie en telecommunicatie, met uitzondering van de zwaargewichten KPN en Philips.

Op de beurs springen ondernemingen in de bouwsector er in negatieve zin uit. Slechte cijfers van een aantal van deze fondsen werden door de belegger hard afgestraft. Het totaal rendement van de bouwsector daalde in het derde kwartaal met 13,0%.

Damrak in derde kwartaal minder slecht dan wereldindex

Ondanks het negatieve resultaat van 1% in het derde kwartaal heeft de Amsterdamse effectenbeurs het minder slecht gedaan dan het wereldgemiddelde. De MSCI-wereldherbeleggingsindex daalde namelijk in dezelfde periode met 4,2%. Met name de aandelenbeurzen in Amerika stonden onder druk. De New York Dow Jones Industrial-index daalde in het derde kwartaal van 1999 met 5,8%.

Hoewel het derde kwartaal dit jaar in het voordeel van Amsterdam uitvalt, blijft over de eerste negen maanden van 1999 het Damrak met een rendement van 6,5% nog ver achter bij het wereldgemiddelde (+18,5%). In de voorgaande zeven jaar scoorde Amsterdam juist hoger dan het wereldgemiddelde.

Beleggingsfondsen die zich richten op Aziatische aandelen, hebben in de eerste drie kwartalen van 1999 het beste resultaat behaald (+55,7%). Hiermee vergeleken steekt het rendement van beleggingsfondsen die in Nederlandse aandelen beleggen met 2,9% mager af. Het rendement van deze beleggingsfondsen blijft zelfs fors achter bij het marktgemiddelde van 6,5%.

Paul van der Beek

Bron: Financiële Maandstatistiek oktober 1999