Spijt van het vakkenpakket

Er bestaan nog steeds verschillen tussen jongens en meisjes in vakkenpakketkeuze. Van de jongens die in 1997/ ’98 in de vijfde klas van de havo zaten, koos de helft natuurkunde. Van de meisjes koos maar 16% voor natuurkunde. Jongens hadden ook veel vaker dan meisjes scheikunde, wiskunde B en economie in hun pakket. Meisjes kozen daarentegen veel vaker voor talen. Daarnaast zijn ook de vakken biologie en wiskunde A populairder onder meisjes dan onder jongens.

Op het vwo is het beeld niet veel anders. Jongens kiezen op het vwo wat vaker voor Frans dan op de havo, maar nog altijd veel minder vaak dan meisjes. Opvallend is verder dat meisjes op het vwo vaker voor natuurkunde kiezen dan meisjes op de havo.

Vakkenpakketten op havo en vwo, 1998

Vakkenpakketten op havo en vwo, 1998
Twee jaar na de keuze van het vakkenpakket zeggen havo-leerlingen vaker spijt te hebben van de door hen gekozen vakken dan vwo-leerlingen. Van de jongens in de vijfde klas van de havo geeft 34% aan dat zij achteraf gezien liever ten minste één ander vak gekozen zouden hebben.

Bij de meisjes heeft een hoger percentage spijt van één of meer vakken. Van hen had 43% liever een ander vak in het pakket gehad. Op het vwo is het aantal spijtoptanten wat lager. Maar ook hier hebben meisjes vaker spijt van de door hen gekozen vakken dan jongens.

Waarvan spijt?

Aan de leerlingen die aangaven dat ze spijt hadden van hun vakkenpakket, is gevraagd van welke vakken ze achteraf spijt hadden. Van de havo-leerlingen geeft 17% aan dat zij eigenlijk toch liever geen handelswetenschappen in hun pakket hadden gehad. Dit vak heeft daarmee het hoogste percentage spijtoptanten.

Ook scheikunde is een vak waar havo-leerlingen achteraf spijt van hebben dat ze het in hun pakket gekozen hebben; 15% heeft hier spijt van. De meeste havo- leerlingen zijn tevreden met de aanwezigheid van Engels in hun pakket. Slechts 1% had Engels liever ingewisseld voor een ander vak.

Vakken waarvan havo-leerlingen spijt hebben, 1998

Vakken waarvan havo-leerlingen spijt hebben, 1998
Onder vwo-leerlingen ligt het aantal spijtoptanten het hoogst onder leerlingen met economie 1. Van hen zegt 15% spijt te hebben van de keuze van dat vak. Net als op de havo heeft 15% van de vwo-leerlingen spijt van de keuze van scheikunde. Vwo-leerlingen zijn vaak tevreden met de keuze van aardrijkskunde en Engels. Respectievelijk 3 en 1% heeft achteraf spijt van de keuze van deze vakken.

Vakken waarvan vwo-leerlingen spijt hebben, 1998

Vakken waarvan vwo-leerlingen spijt hebben, 1998
Ilonka Sinkeldam